«

Futures Without Violence

Presidio of San Francisco, CA
Project Info Credits

BAR was selected by Futures Without Violence to rehabilitate the Presidio’s historic Building 100, located on the main parade grounds, as part of a newly revived cultural and commercial node. In addition to the renovation of the existing 30,000 gsf U-shaped building, a new contemporary 3,000 gsf building was respectfully added to infill the existing courtyard.

The new complex serves as corporate headquarters for Futures Without Violence, which includes an educational exhibition space and a seminar center with teleconference and broadcast capabilities. The relationship of the new addition to the historic structure creates a light-filled garden court acting as a transition from old to new and serving as circulation between levels. Narrow wings of the historic building were used to capture natural light and ventilation.

BAR designed the project with a sustainable approach, redeveloping a brownfield site, utilizing an existing structure, employing energy-conscious environmental systems design and incorporating recycled materials with minimal or no VOC emissions. The result is a building that is respectful to its landscape and its occupants, paralleling the client's dedication to ending abuse and their vision for a non-violent world.